Híresség

híresség ET.
híresség ET.

A celeb a 21. század első évtizedében divatossá vált, főleg a médiában használatos szó, amely a celebritás (angolul: celebrity – jelentése: híresség, hírnév, híres ember, ismert személyiség.) rövidüléséből származik. Elsődleges jelentése: felkapott, „ünnepelt” híresség. A kifejezés mellékjelentésként azt a tartalmat is hordozza, hogy az ismertség alapja nem (vagy nem szükségszerűen) az illető tudása, ill. egyéb autonóm képessége, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a fogyasztók (olvasók, nézők) gondolatvilágába. E mellékjelentés nem tagadja, hogy a celebnek kikiáltott személyek társadalmilag valóban értékes teljesítményt produkálhatnak, csupán arra utal, hogy e produktum nem szükségszerű.

A magyar nyelvhasználatban a sztár jelentése: „híresség”.

A magyarországi média kommunikációjában a sztár jelentése: „szereplő”.

  • Aki szerepel a televízióban, a rádióban, vagy a bulvármédiában (bulvársajtóban), azt általánosságban sztárnak nevezik.
  • Aki szerepel egy televízió műsorban, egy televíziós játékban vagy vetélkedőben, egy valóságshow-ban, azt a magyarországi média sztárnak nevezi (valóságshow-sztár, a híradó sztárja v. sztárhíradós, a televíziós vetélkedő sztárja, sztárfodrász, sztárrendőr, sztárújságíró, sztárügyvéd). Ha az illető személy később otthagyja a műsort, akkor őt a műsor volt sztárjának vagy egykori sztárjának nevezi a bulvármédia.
  • Aki az ismeretlenségből előlépve szerepet kap egy új mozifilmben, azt a nevezett mozifilm sztárja-ként emlegetik a híradások.
  • Sok esetben ezek a szereplők önmagukat is sztárnak nevezik.
  • Ha a televízió bemutatja, hogy egy televíziós szereplőnek gyermeke született (sztárcsecsemő, sztárbaba), akkor az esemény bemutatását sztárhír néven említik.

A celebek(híresség) között találunk többek között filmsztárokat, színészeket, sportolókat, énekeseket, popegyüttesek tagjait, tévés személyiségeket, valamint – ritkábban – írókat, de akár bűnözőket is.